Foredrag

Seven Summits

Den 14. december 2005 nåede den danske bjergbestiger Søren Gudmann toppen af bjerget Vinson på Antarktis. Det var 193 dage efter at han havde stået på toppen af Mount Everest i Himalaya. På godt seks måneder havde han, som den første dansker, besteget det højeste bjerg på hvert af jordens syv kontinenter, The Seven Summits.

De sidste timer mod Everest’s top gik han forbi lig af folk som var bukket under for strabadserne og så kammerater vende om udmattede og knækkede. Men med en stålsat vilje og ukueligt mod nåede Søren Gudmann det, som andre drømmer om.

På toppen af Vinson massif – netop færdig med Seven Summits – på 193 dage! Happy boy!

Med udgangspunkt i Seven Summit ekspedition tager  jeg publikum med på tur til verdens højeste bjerge.

At bestige at stort bjerg kræver kompetence, træning, erfaring, forberedelse og ikke mindst at man virkelig vil det. Når modgangen kommer er det vigtigt at man er 100% motiveret.

Uanset hvilken type opgave eller projekt man er igang med, så kommer modgangen. Betingelserne skifter, der er faktorer udenfor ens kontrol som ændrer sig. Så må man tilpasse sig, se nye muligheder og være tålmodig for at lykkes.

Jeg fortæller om at overskride de menneskelige begrænsninger og om at turde de gå efter sine drømme. Og om hvad der kræves for at nå sine mål, selv når de er høje eller ligger ude i horisonten.

Det dur ikke med big hairy goals, hvis ikke de er forankrede i virkeligheden. Det gælder bjerge, det gælder business. Vi skal drømme, og vi skal gå efter drømmene, men der er langt hjem, og det handler om at gå hele vejen.

For at nå sine mål må man overskride sine grænser, ud i gul zone. Gøre ting man ikke har gjort før. Det kræver mod, men det føles godt bagefter. Det er disse oplevelser man bliver høj på og kan tage med sig videre og bruge bagefter når man kommer hjem.

På arbejdspladsen og i dagens samfund iøvrigt er ansvaret fragmenteret eller helt væk. Det meste af det der sker er nogen andres skyld. Ude på bjerget afhænger din overlevelse af dine egne, og dine nærmeste kammerater’s valg og vurderinger. Det er en meget sund øvelse. Vi har selv ansvaret for vores succes, og vores liv – på godt og ondt.

Jeg mener det må gerne være hårdt, NO PAIN – NO GAIN, men bjergbestigningen er ikke bare en machochistisk øvelse. Når man er omgivet af bjergenes majestætiske ro og skønhed kommer man ind i en tilstand af sjælefred som kan være vanskelig at opnå hjemme i dagligdagen. Det er et perfekt sted for at filosofere og lade tankerne flyve. Man lever i nuet, og ejer tiden. Oplever hvor få ting der egentlig er basale for et menneske. Bjergbestigning er mindfulness i den mest ekstreme udgave.

Hvorfor stresser folk så meget? Vi har aldrig haft så meget tid og penge til vores rådighed som nu. Vi har valgmulighederne, til at tage kontrol over vores liv. Hvorfor bruge tid på noget man ikke egentlig vil. I naturen er livet skåret ind til benet. Her lærer man at vælge, og fokusere. Ellers kommer man simpelthen ikke hjem igen.

Foredraget illustreres med en masse superflotte billeder og små videofilm. Varighed 2 x ca. 45 min. Tager gerne tøj og udstyr med så publikum kan se det og mærke på det.

Du får:

  • et indblik i bjergestigernes ukendte verden
  • smukke billeder fra verdens tag
  • hudløst ærlige historier
  • inspiration til at følge dine egne drømme
Manaslu North

Risikostyring på højt niveau

Mine foredrag indeholder som regel en diskussion om risiko: hvad gør man for at minimere risikoen? og hvor farligt er det egentlig?

Med min baggrund som ingeniør i olieindustrien, hvor vi altid har arbejdet systematisk med at analysere og nedbringe risiko, har jeg udviklet et foredrag der går mere i detaljer med beskrivelsen og forståelsen af risikoen. Her analyseres og sammenlignes bjergbestigningen med en industriel offshore operation. Hvilke motivationsfaktorer er der, og hvilken rest risiko ender vi op med.

Dette foredrag egner sig til virksomheder som udfører potentielt farlige operationer, på havet eller på land. Og som gerne vil uddanne og motivere deres medarbejdere til sikker adfærd.

Jeg mener kompetence er den vigtigste faktor. Og på bjerget har jeg råbt til folk som tydeligvis ikke vidste hvad de lavede, og derved bragte sig selv eller andre i fare.

Mange virksomheder prøver at lære deres medarbejdere sikker adfærd. De fokuserer på at påvirke folk’s motivation og attitude. Men de glemmer nogen gange at medarbejderne mangler kompetencen til at vurdere hvad og hvornår en situation er farlig.

Du får:

  • et indblik i bjergestigernes ukendte verden
  • smukke billeder fra verdens tag
  • konkret viden om hvor farligt bjergbestigning egentlig er
  • inspiration til jeres egen risikostyring

Kilimanjaro

Går du med en drøm om at bestige et bjerg, så er Kilimanjaro et godt sted at starte. Hvert år bestiger mange helt almindelige mennesker bjerget. Men det er ikke piece of cake, man skal forberede sig godt og det er hårdt de sidste timer mod toppen. Så er det til gengæld også en fantastisk oplevelse. Trekket op af og rundt om bjerget er utrolig flot, hvor man går gennem adskillige klima- og vegetationszoner. En fin oplevelse i sig selv.

Jeg har været på Kilimanjaro flere gange, ad forskellige ruter og i alskens vejr. Er I en gruppe, forening eller firma der gerne vil opleve bjerget kan jeg lave et oplæg og hjælpe jer igang og afsted.

Udvalgte referencer

Ørsted / DONG Energy

Equinor / Statoil

IDA – Risk

COWI

Den Norske Turistforening

Oure Idrætshøjskole

Banff Mountain film festival

Horsens Tekniske Skole

Landbo Nord

AOF Horsens

Hovedgård Bibliotek

Silkeborg Bibliotek

Dansk Bjergklub